Rabu, 2 Mac 2011

Statistik serta ranking web dan blog tertinggi



Kali ini saya akan perlihatkan kepada anda statistik ranking/kedudukan web dan blog tertinggi. Survey terkini yang saya lakukan adalah pada 1hb Mac 2011 setelah saya ke laman web Alexa.com mendapati kedudukan telah banyak berubah kira-kira bagi tempoh setahun. Tetapi bagi empat ‘kuasa besar’ seperti Google, Facebook, Youtube dan Yahoo tidak banyak berubah. Walaupun saya telah mencatatkan lebih dari 40 laman web paling nge‘top’ tetapi di sini saya hanya sempat menyenaraikan 10 sahaja laman web paling ramai dikunjungi termasuk laman web atau blog paling ramai dikunjungi rakyat Malaysia. Berikut adalah susunan kedudukan web paling banyak dikunjungi.
  1. Google
  2. Facebook
  3. Youtube
  4. Yahoo
  5. Windows Live
  6. Blogger.com
  7. Baidu.com
  8. Wikipedia
  9. Twitter
  10. QQ.com
Dan cuba bandingkan pula pilihan laman web yang paling ramai dikunjungi rakyat Malaysia.

  1. Facebook
  2. Google.com.my
  3. Google.com
  4. Blogger.com
  5. Yahoo
  6. Youtube
  7. Wikipedia
  8. Windows Live
  9. Maybank2u.com
  10. Twitter
Ditangga ke-sebelas adalah Mudah.my ia adalah laman web paling popular bagi rakyat Malaysia yang ingin meninjau jualan yang diiklankan. Dibawah ini saya tunjukkan kepada anda kedudukan blog 10 teratas di Malaysia. Di dalam simpanan saya ada lebih 100 kedudukan web dan blog terbaik Malaysia. Tetapi jika anda ingin tahu kedudukan laman web atau blog kesukaan anda bolehlah bertanya di blog ini atau ke laman web Alexa manakala Technorati lebih khusus untuk blog. Cuma untuk kedudukan blog ini sahaja saya dapatkan dari web riceblogger.com. Sekiranya terdapat pembetulan diharap dapat memberikan ulasan di bawah.
  1. Hong Kiat
  2. Timothy Tiah
  3. Raymond.CC
  4. Paul Tan
  5. Kenny Sia
  6. Liew CF
  7. Aisehmen.org
  8. Kickdefella
  9. Anwar Ibrahim
  10. Sixthseal.com
Dan di sini blog rakan kita seperti saifulsham.com, smartusaha.com dan irfankhairi.com masih berada di antara 100 yang terbaik. Manakala laman web (forum) wangcyber.com juga masih berada dalam kedudukan top 100 laman web paling ramai dikunjungi. Tahniah buat mereka.. Blog baru saya Hairizal.com bila lagi akan berada dalam kedudukan 100 terbaik agaknya ye.. huhu..
Baiklah, di sini pula saya berikan statitistik jenis tema laman blog yang paling banyak di dapati berkenaan...

  • Kehidupan
  • Teknologi
  • Hiburan
  • Perniagaan
  • Politik
  • Sukan
  • Green (berkaitan alam kot..)
  • Sains
  • Kenderaan-Kereta
Dan yang ini pula adalah jenis blog paling banyak dikunjungi di Internet iaitu melalui blog yang paling ramai dikunjungi. Ia adalah berkenaan...
  1. Politik
  2. Perniagaan – Teknologi – Alatan kecil
  3. Perniagaan – Teknologi – Alatan kecil
  4. Teknologi – Alatan kecil
  5. Hiburan – Selebriti
  6. Politik – Sains
  7. Hiburan – Politik – Politik Amerika
  8. Politik – Green – Politik Amerika
  9. Teknologi – Infotech – Alatan kecil
  10. Politik – Politik Amerika – Politik Dunia
  11. Hiburan - Filem

Jika dilihat dari survey ini, nampaknya blog jenis politik, perniagaan dan hiburan lebih banyak mengambil tempat sebagai pilihan pencarian di internet.
Jika laman web atau blog anda berada di dalam kedudukan di bawah satu juta itu juga sudah di kira hebat. Jadi berusahalah agar laman web atau blog kita mencapai kedudukan yang terbaik. Hai... Bilalah giliran blog saya akan berada dalam kedudukan 100 terbaik ye..? Hmmm.. :)




24 ulasan:

  1. tak taulahh.. dah letih berblog.

    BalasPadam
  2. slm, nak gi umrah singgah ke blog saya yer
    http://tiramtravel.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. This piece of writing is genuinely a pleasant one it helps
    new the web viewers, who are wishing for blogging.
    Also visit my web blog :: piano lessons

    BalasPadam
  4. It's awesome in favor of me to have a website, which is helpful for my knowledge. thanks admin
    Here is my web page : cheap cigarettes

    BalasPadam
  5. Quality posts is the key to interest the visitors to pay a visit
    the web site, that's what this web site is providing.
    Feel free to surf my web-site ... how To download movies

    BalasPadam
  6. I do not know if it's just me or if everybody else encountering problems with your site. It seems like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I've had this happen previously.
    Kudos
    Feel free to visit my webpage ... legitimate online income opportunity

    BalasPadam
  7. You've made some really good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.
    Feel free to surf my blog skin bleaching

    BalasPadam
  8. I have read some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
    I surprise how so much effort you put to create such a great informative
    website.
    My webpage > tattoo removal

    BalasPadam
  9. Keep on working, great job!
    Also visit my homepage :: the university of alabama school of medicine

    BalasPadam
  10. These are really impressive ideas in concerning blogging.
    You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting.
    Also visit my page ... acne women

    BalasPadam
  11. Hi Dear, are you genuinely visiting this web site regularly, if so after that you will without doubt obtain
    fastidious knowledge.
    Also visit my blog post - hwo to get rid of acne overnight

    BalasPadam
  12. dari saya selamat buat para bloger yang sudah masuk 5 besar, semoga makin ok

    BalasPadam
  13. INFO YANG HEBAT HANYA DARI ORANG-ORANG YANG HEBAT SEPERTI ANDA
    http://farizgolddollar.blogspot.com/

    BalasPadam
  14. Wow, that's what I was seeking for, what a material! present here at this blog, thanks admin of this web site.
    My web site ; http://boligityrkia.net/eiendom-antalya/

    BalasPadam
  15. Wow, that's what I was seeking for, what a material! present here at this blog, thanks admin of this web site.
    Also see my website - http://boligityrkia.net/eiendom-antalya/

    BalasPadam
  16. A person necessarily assist to make severely posts I'd state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this actual publish amazing. Wonderful job!
    Also visit my web site ... boligityrkia.net

    BalasPadam
  17. Wah menarik kalau saya pun akan search melalui google sebab yang lain macam tak best... skrg nie ASK dah dok jadi tempat google tapi tak sehebat google... accurate.. Kalau bab artis memang jadi habit semua org kat Malaysia nie nak amik tahu... tambah2 pulak ada FB page, twitter, keek la bagai semua nie mostly mmg up to date ttg artis itu ini... Anyway good info bro for your statistik.. Also visit my blog http://www.vitaminutrisikeluarga.blogspot.com TQ :)

    BalasPadam
  18. Betul.. Saya lebih yakin dengan google sebab saya dapati lebih banyak pilihan untuk carian..

    BalasPadam
  19. sumber info terkini bola sepak malaysia http://cantikpermainan.blogspot.com

    BalasPadam

Jom la ramai-ramai kita meriahkan dengan komen di sini...